Σεμινάριο – Εργαστήριο για την «Τέχνη και Τεχνική του Σεναρίου»

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και ο Εκπαιδευτικός Ομίλος New York College οργανώνουν το εξειδικευμένο Σεμινάριο – Εργαστήριο  για την «Τέχνη και Τεχνική του Σεναρίου»

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

 

Εργαστήρια

Μέσα από ομάδες εργασίας, κάθε συμμετέχων  γράφει τη δική του μικρού μήκους ταινία και συμμετέχει σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής καθώς και   στη διαμόρφωση διαφορετικών projects.

 

Θεωρία

•             Γενικές αρχές: Το επάγγελμα του Σεναριογράφου και οι απαιτήσεις του – δραματουργικές αρχές και κινηματογραφική γλώσσα – γράφοντας για την τηλεόραση και το σινεμά – σεναριογραφία, λογοτεχνία, θέατρο

•             Από την αρχική ιδέα στο τελικό σενάριο: Πηγές, μοτίβα, θέματα – Τα στάδια ανάπτυξης – το treatment – η σκαλέτα – το γράψιμο σκηνών – οι        διορθώσεις.

•             Χαρακτήρες – Διάλογοι: Η δημιουργία ηρώων – τα χαρακτηριστικά, ο λόγος και η δράση τους – οι δραματουργικές λειτουργίες στην αφήγηση.

•             Αφηγηματικές δομές – Πλοκή: Το χτίσιμο της ιστορίας – τρόποι αφήγησης – κανόνες κλασικής δραματουργίας – Διάρθρωση, κλιμακώσεις, επίπεδα σύγκρουσης.

•             Σεναριακά είδη: Τα κινηματογραφικά είδη και οι συμβάσεις τους – διαφορετικά στυλ, φορμά και budgets – κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο – ζητήματα διασκευής.

•             Η Αγορά του σεναρίου- Τακτικές προώθησης, πώλησης: Κινηματογραφική παραγωγή, τηλεοπτικά κανάλια, φεστιβάλ – Πνευματικά  δικαιώματα και τεχνικές διαπραγμάτευσης  - κυκλώματα παραγωγής , διανομής, εκμετάλλευσης.

 

Master Classes

Master Classes

Κάθε εβδομάδα ένας από τους πλέον καταξιωμένους Σεναριογράφους μιλάει για το έργο του, συμβουλεύει τους συμμετέχοντες και απαντάει στις ερωτήσεις τους.

•Μανούσος Μανουσάκης – βραβείο πρωτότυπου σεναρίου Φ.Θ.Κ «Η Σκιάχτρα»,

•Βασίλης Νεμέας – Βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς «Κάτι τρέχει με τους δίπλα»,

•Μιρέλλα Παπαοικονόμου – βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς «Λόγω Τιμής»,

•Χάρης Ρώμας - Άννα Χατζησοφιά – βραβείο κοινού καλύτερης κωμικής σειράς «Το καφέ της Χαράς»,

•Ρένα Ρίγγα - βραβείο σεναρίου κωμικής σειράς “Ευτυχισμένοι μαζί”,

•Αλέξανδρος Κακαβάς – βραβείο πρωτότυπου σεναρίου Φ.Κ.Θ. «Τέλος Εποχής».

 

Διδάσκοντες

Σε κάθε σεμινάριο διδάσκει πλειάδα (άνω των 10) έμπειρων και καταξιωμένων επαγγελματιών Σεναριογράφων, μέλη της ΕΣΕ:

Σταύρος Αβδούλος, Στάθης Βαλούκος, Κώστας Καπώνης, Βασίλης Κεσίσογλου, Πάνος Κοκκίδης, Έλενα Πριόβολου, Γιάννης Μαρούδας, Γιάννης Ξανθόπουλος, Θανάσης Σκρουμπέλος, Έλενα Σολωμού, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Θάνος Τσάμπρας και Ηλίας Φλωράκης.

 

Βεβαίωση Παρακολούθησης

Θα χορηγηθεί η επίσημη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College.

 

Διάρκεια Σεμιναρίου

Έξι (6) εβδομάδες – 66 διδακτικές ώρες

(Θεωρία: 24 ώρες, Εργαστήρια: 24 ώρες, Master Classes: 18 ώρες)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στο τέλος του Σεμιναρίου, αν κάποιο Σενάριο διακριθεί, θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την υλοποίησή του.